GUTMENSCH

Als rechtgeaard ‘Gutmensch’ is Marjolijn diep geraakt door de vluchtelingencrisis. Ze wil iets doen. Vol goede moed ontfermt ze zich over de Afghaanse Zohre. Maar langzaam wordt duidelijk dat ze iets anders moet geven dan ze te bieden heeft.

In november 2015 belt de Afghaanse vluchtelinge Zohre aan bij Marjolijn met de vraag of ze mag blijven slapen. Na wat getwijfel gaat de deur open en wordt er een deken op de bank gelegd. Eerst is er ongemak en stilte en dan langzaam maar zeker is er steeds meer. Uit een aantal cruciale scenes tussen Zohre en Marjolijn distilleren we het jaar dat voorbijging sinds Zohre voor het eerst bij Marjolijn kwam oppassen en op de bank sliep. Een jaar vol goede bedoelingen, onhandige pogingen, wederzijdse verwachtingen en verdenkingen. Een jaar vol telefoontjes met onwillige instanties, autorijlessen en nachtelijke gesprekken over eenzaamheid en gemis. Een korte film over kleine levens in het licht van grote problemen.

KORT! is een samenwerkingsproject in het kader van talentontwikkeling van de NTR, het Nederlands Filmfonds en het NPO-fonds, met steun van CoBO.  De films beleven tijdens het Nederlands Film Festival 2018 hun bioscooppremière en worden door de NTR uitgezonden op NPO 3.

Cast:
Marjolijn van Heemstra
Zohre Norouzi
Production Year: 2018
Language: Dutch
Director: Sabine Lubbe Bakker
Screenplay: Marjolein van Heemstra
Production Company: Millstreet Films
Producers: Suzan de Swaan, Rachel van Bommel